Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Снимка: Facebook /Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега.

Зеленски каза, че официални представители в момента работят, за да привлекат за участие в срещата лидери от географски региони, които все ще не са ангажирани с инициативата. В ежедневното си видеообръщение Зеленски заяви:

"Тези дни заедно с Швейцария завършихме изпращането на покани за срещата на върха. Конкретните дати са 15 и 16 юни. Това ще бъде първата фаза и по същество първата реална възможност за постигането на справедлив мир. Всички ние трябва да разберем, че само глобална сила може да принуди Русия към мир и затова работим за включването на възможно най-много участници в срещата на върха в Швейцария".

Според Зеленски Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да повлияе на провеждането на предстоящата среща.

Русия заяви вчера, че не вижда смисъл в конференцията, планирана от Швейцария за средата на юни, на която да бъде обсъдено как да се сложи край на конфликта в Украйна и на която Москва в момента не е поканена. Правителството на Швейцария посочи, че "на този етап" Русия не е сред десетките поканени страни и добави, че е отворена за включване на Русия, но Москва многократно е подчертавала, че няма интерес. През януари Швейцария обяви, че ще бъде домакин на срещата на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски.

Британският външен министър Дейвид Камерън обеща годишна военна помощ за Украйна на стойност три милиарда лири, която ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо", и добави, че Лондон няма възражения оръжията да бъдат използвани за удари на територията на Русия. В интервю по време на посещение в Киев той добави, че това представлява най-големият пакет с помощи от Великобритания досега.

Междувременно в кратко изявление на Северноатлантическия съвет, публикувано на сайта на НАТО в интернет, се казва, че хибридните атаки срещу страни, членки на НАТО, няма да накарат алианса да спре да подкрепя Украйна. Страните членки изразяват загриженост от все по-интензивните "зловредни действия" на Русия, по-конкретно срещу Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Германия и Великобритания. В изявлението се посочва, че НАТО ще продължи да укрепва възпиращите си способности, осъжда поведението на Русия и настоява тя да спазва международните си ангажименти, също както НАТО ги спазва. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна