Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Снимка: Аналена Бербок / Снимка: БГНЕС

Германия обвини днес руското военно разузнаване ГРУ, че стои зад кибератаката, засегнала управляващите в страната социалдемократи през 2022-23 година. Както става ясно, поредица от хакерски атаки са били насочени и към секторите на логистиката, отбраната, авиацията и информационните технологии в Германия. Външният министър Аналена Бербок заяви, че това няма да остане без последствия

Германските власти привикаха руският шарже д'афер във връзка с мащабната кампания за кибершпионаж  и поредица кибератаки, датиращи от 2022 г. насам.

"Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад хакерската атака срещу имейли на управляващи и на ръководните кадри на социалдемократите стои руското военно разузнаване.

Атаката бе извършена в началото на миналата година. 

"Руски държавни хакери атакуваха Германия в киберпространството", заяви министърът на външните работи Аналена Баербок днес по време на посещението си в Австралия.

През юни 2023 г. германската Социалдемократическа партия обяви, че имейл адреси, принадлежащи на ръководството на партията, са били обект на кибератака още през януари. Според социалдемократите това е станало възможно благодарение на уязвимост в сигурността на софтуерната компания Microsoft, която към момента на атаката все още не е била известна.

Отговорна за атаката според разследването е групата APT28. Германската федерална служба за защита на конституцията смята, че тя се ръководи от руското военно разузнаване ГРУ.

Германското вътрешно министерство потвърди, че хакерската група е използвала неизвестна по онова време уязвимост в услугата за електронна поща Outlook на Microsoft за по-дълъг период от време, за да компрометира имейл акаунти, както и сървърите на засегнатите компании.

Международна операция, ръководена от ФБР през януари, е попречила компрометираните при атаките устройства да бъдат използвани за кибершпионски операции по целия свят, заявиха още от германското вътрешно министерство.

APT28, известна и с името "Fancy Bear", е активна поне от 2004 г. - предимно в областта на кибершпионажа. Според германското разузнаване тя е един от "най-активните и опасни кибернетични актьори в световен мащаб".

Според Баербок разследването на федералното правителство в тази връзка под ръководството на Федералното министерство на външните работи вече е приключило.

"Сега вече можем ясно да заявим, че тази атака от миналата година на групата APT28, която се контролира от руската тайна служба ГРУ", заяви тя:

"Това е напълно неприемливо и няма да остане без последствия". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна