Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Изданието е на Националния етнографски музей

Снимка: Национален етнографски музей

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица.

Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно издание е в различен стил от останалите.

„Много достъпно, малко закачливо, с шеги. Стъпка по стъпка хората могат да сверят собствените си знания, какво се е правело във всеки един от дните на Страстната седмица, така че да научат и нещо ново. Например, в първите три дни от седмицата – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, хората е трябвало да направят основно почистване на домовете и да се изгори боклука. В това време не бива да се танцува и да се свири, обясни д-р Иглика Мишкова.

Тя добави, че днешния Разпети петък е ден на траур за християните. Посещава се църква, а хората се провират под плащеницата. До другия ден на обяд, някога не е трябвало да се  яде нищо.

„През днешния ден не бива да се извършва тежка работа“, каза д-р Иглика Мишкова.

Какво още не се прави и какво е разрешено в днешния ден, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна