Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Снимка: kustendil.bg

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. 

Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лошото време на Разпети петък. 

Експозицията "Асклепий" включва експонати от целия Кюстендилски регион. Представените материали и техният широк хронологически диапазон дават възможност на посетителя да се информира за културно-историческото развитие на района и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хилядолетие пр.Хр. до XVII в. 

Изложбена зала в джамия "Ахмед бей" и Пиргова кула представят гостуващата изложба на Зелени Балкани "Натура 2000 – пази редките видове" 2. Те ще бъдат отворени на 1,2,3 и 4 май от 9.00 ч. до 18.00 ч.  

А музеен комплекс "Св. Георги" в квартал "Колуша“ ще работи през всички дни, без 5 май. 

В Градската художествена галерия голям интерес предизвиква изложбата на художника Румен Саздов, който живее в Чехия, но сега е в родния си град и всеки ден е сред картините в залата и беседва с посетителите.

Владислава Ненкова, експерт по туризъм към Общината: 

"Градът все повече се посещава от туристи както чуждестранни, така и българи. Хората ползват както минералната ни вода, така се възползват и от факта, че могат да посетят лесопарк "Хисарлъка", могат да посетят музейните експозиции, а и много се насочват към Художествената галерия, впечатлени са от това, което виждат".

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна