Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в РАИ

Снимка: БТА

Журналистите на италианската обществена медия РАИ обявиха 24 часова стачка в понеделник 6-и май. Тя е организирана от UsigRai - синдиката на журналистите на РАИ.

Протестът започва в 5,30 сутринта на 6-и май до същия час местно време на следваюият ден. Свързан е с политическия натиск и заради липса на информационен план. 

В изявлението си, UsigRai се позовава на "задушаващия контрол върху журналистическата работа, с опита РАИ да бъде сведен до мегафон на правителството". И също "отсъствието на информационен проект на Рай в индустриалния план, недостигът на персонал във всички редакции", както и други основателни според профсъюза причини, отнасящи се до трудовата заетост на журналистите на медията, за която гражданите плащат годишна такса. За тази година, тя е 70 евро - с 20 евро по-малко от предишните години. 

Много елитни водещи на телевизия РАИ напуснаха, преминавайки към частни телевизии. От радио РАИ също са недоволни. За първи път в историята му стачкува преди седмица най-старото му предаване "Tutto il calcio minuto per minuto", което отразява директно спортните състезания. По негов модел бе създадено "Спорт и музика" на БНР.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна