Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Офисът на "Ал Джазира" в Ерусалим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат.

ООН защити медийната свобода след решението на Израел да спре излъчването на телевизия "Ал Джазира" на територията си.

Въоръженото крило на "Хамас" не уточни откъде е извършена атаката, довела до смъртта на трима израелски войници, след която беше затворен пропускателният пункт "Керем Шалом" - един от малкото пътища за доставки на хуманитарна помощ на опустошената от войната Ивица Газа.

Малко след нападението израелски въздушен удар е поразил къща в град Рафах, загинали са трима души, съобщи палестинската страна.

Израелските военни заявиха, че са поразили пусковата установка за атаката на "Хамас" и подчертаха, че това е очевиден пример за системно използване на цивилното население на Газа като "жив щит".

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс замина за Доха за среща с премиера на Катар, след като преговорите в Кайро от последните два дни за примирие в Ивицата Газа не дадоха резултат.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е готов да допусне пауза в бойните действия в замяна на поне част от заложниците, държани от палестинските екстремисти, но предупреди:

"Докато Израел показа желание, "Хамас" остава окопан в крайните си позиции, на първо място изискването да изтеглим всичките си сили от Ивицата Газа, да прекратим войната и да оставим "Хамас" на власт. Израел не може да приеме това".

 Според изданието "Axios" Съединените щати са спрели предварително уговорена доставка на боеприпаси за израелската армия.

ООН изтъкна важността на свободата на медиите, след като Израел реши да прекрати дейността на катарската телевизия "Ал Джазира" на територията на страната.

Израелският кабинет единодушно е гласувал мярката, предприета в съответствие с нов медиен закон. Той позволява на кабинета да забранява дейността на чуждестранни телевизии, ако сметне, че представляват заплаха за държавната сигурност.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна