Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

Снимка: БТА

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта.

Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в тържествения ритуал.

В 12.00 часа пред президентството имаше и тържествена смяна на караула.

Водосветът премина при голяма тържественост. 

Президентът, след като поздрави строя и всички, които отбелязват професионалния си празник, настоя да има повече пари за отбрана и за българската армия, като според него минимумът е 2% от брутния вътрешен продукт: 

"Някак си, започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно".

Премиерът Димитър Главчев допълни, че много малко държави, които са в НАТО, са изпълнили лимита от 2% разходи за армията си от техния брутен вътрешен продукт, но настоя, че Българската армия продължава да се реформира и има необходимост от това.

"Наваксваме изоставането, защото всички казват, че има изоставане във въоръжаването на Българската армия, но основната ни задача са все пак честни и прозрачни избори".

Генерал Атанас Запрянов, министър на отбраната в служебния кабинет, припомни, че стратегията за развитието на армията ни има два сценария и те са представени пред парламента:

"Даже програмата за инвестиции, която представихме в Народното събрание, която беше приета, има два разчета. Какво може да се направи като модернизация и социален пакет с 2% бюджет и какво може да се направи за 2,5%". 

Подробности чуйте в звуковия файл.

Снимка: БТА

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна