Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две защитени специалности за учениците в област Монтана следващата учебна година

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

През новата учебна година в област Монтана ще има две защитени специалности за ученици в 8 клас. Едната от специалностите е открита по настояване на работодатели, съобщиха от Регионалното управление по образованието. План-приемът е одобрен от просветното министерство.

46 паралелки - 34 професионални и 12 профилирани, ще има в държавния план-прием след 7 клас в област Монтана за следващата учебна година. Толкова са реализирани и сега. Новите паралелки са пет, съобщи началникът на РУО в Монтана Трайка Трайкова:

"Увеличава се процентът на паралелките и на местата в професионалните паралелки, като той и до момента е един от най-високите в страната."

Защитените паралелки са в Професионалната гимназия по производствени технологии в Лом, специалност "Пристанищна механизация", и Лесотехническата гимназия в Берковица, специалност "Мебелист", която е поискана от работодатели, уточни Трайкова:

"Даваме шанс на всички училища. въпреки че броят на паралелките се запазва, както миналата година, ние имаме с една паралелка по-малко в Професионалната гимназия по техника и електротехника за сметка на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица."

Със 100 по-малко са завършващите 7 клас ученици в Монтанско тази година.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна