Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах.

Свързваната с "Хамас" телевизия "Ал-Акса" съобщи, че израелската армия е нанесла въздушни удари в кварталите на Рафах, които по-рано получиха заповед за евакуация.

Според израелските власти радикалната ислямистка групировка разполага с още шест батальона в Ивицата Газа, четири от които са в Рафах, а другите два са в централната част на палестинския анклав - в бежанските лагери Нусейрат и Дейр ал-Балах.

"Хамас" излезе с изявление, в което се казва, че всяка операция в Рафах няма да бъде "пикник" за израелските сили. Преди това говорител на групировката заяви пред АФП, че преговорите за евентуално примирие и сделка за заложници ще продължат, но отново настоя за "постоянно прекратяване на огъня" - нещо, което Израел публично отхвърли.

Пред "Ройтерс" друг представител на "Хамас" пък заяви, че евакуацията на Рафах е "опасна ескалация, която ще има последствия".

По-рано четирима израелски войници загинаха при ракетен обстрел от страна на "Хамас" по граничен пункт, който в последствие беше затворен. Последваха удари по позиции на "Хамас" в Рафах, нанесени от израелски изтребители. Според здравните власти там, които са под контрола на групировката, са загинали седем души, включително дете.

Междувременно Египет повиши нивото на готовност на армията си в северната част на Синайския полуостров и призова Израел да упражни "най-високи нива на самоконтрол". Страната има 13-километрова граница с Газа, южно от Рафах.

На фона на очакванията за скорошна израелска офанзива, ливанското ислямистко движение "Хизбула" и израелските военни размениха огън. Израелски изтребители поразиха 15 сгради и инфраструктура на групировката в Южен Ливан, а "Хизбула" нападна с дрон северния израелски град Метула. 

Междувременно външното министерство на Германия разкритикува решението на еврейската държава да прекрати дейността на катарският телевизионен канал "Ал Джазира" в Израел, позовавайки се на вреди за националната сигурност. Берлин призова за защита на свободата на пресата, като добави, че ходът "изпраща погрешен сигнал". 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна