Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

Белодробна болница в Троян
Снимка: Пламен Христов

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването.

Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р Цветомила Дудевска.

"Белодробната функционална лаборатория ще работи при хубаво време с апаратурата си на двора в парка на болницата, така че граждани на община Троян да могат да се възползват от безплатна спирометрия или безплатно изследване на дишането, което е златен стандарт за доказване на бронхо-обструктивни заболявания, в т. ч. бронхиална астма и особеноважно е за пациенти, които пушат. Това е основното изследване, но пациентите, които имат оплаквания освен анамнезата и пълния клиничен преглед, предложен от специалистите пулмолози, ще имат възможност да се възползват и от образно изследване на белия дроб, ако е необходимо, лабораторни изследвания или микробиологични изследвания“, обясни специалистът. 

Д-р Дудевска препоръча още: "Когато пациентите усещат, че се затрудняват при обичайни физически усилия и се задъхват при съвсем обичайни дейности би следавало веднага да потърсят медицинска помощ".

Д-р Дудевска уточни, че не е необходимо предварително записване за безплатните профилактични прегледи.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна