Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс.

Двамата мъже са били полковници от Службата за държавна охрана на Украйна, вербувани от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в приложението "Телеграм" (Telegram).

Те са има задача да намерят някой близък до президентската охрана, който да вземе Зеленски за заложник и по-късно да го убие, се казва в изявлението на СБУ, без да се изяснява в кой момент предполагаемият заговор е бил осуетен, отбелязва Ройтерс.

"Терористичната атака, която трябваше да бъде "подарък" на Путин за встъпването в длъжност, наистина беше провал на руските специални служби", каза шефът на СБУ Васил Малюк, цитиран от СБУ в Telegram.

Разузнавателната група също така е планирала да "елиминира" Васил Малюк и Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване, казаха още от СБУ. Убийството на Буданов е трябвало да стане преди православния Великден на 5 май, се казва още в съобщението.

Агентите са искали да информират руската страна за местонахождението на Буданов, за да могат да извършат ракетни атаки и атаки с дронове на това място, се казва в съобщението, като се посочва, че един от арестуваните мъже е участвал в транспортирането и съхраняването на дронове и експлозиви за операцията.


На този етап няма коментар от Москва, отбелязва информационната агенция и напомня, че през миналия месец

Кремъл отказа коментар, когато беше попитан за ареста в Полша на мъж, обвинен, че работи с руското разузнаване за подготовката на евентуален опит за убийството на Зеленски.

Украинският лидер, който ръководи усилията на страната си да отблъсне повече от двегодишната инвазия на Русия, каза миналата есен, че служби за сигурност на Украйна са осуетили най-малко пет руски заговора за неговото убийство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна