Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Атанас Янев, бивш кмет на Дупница
Снимка: Кирил Фалин

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на  нанесени му морални вреди.

Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12 години.

През 2008 г. Софийска районна прокуратура повдигнала спрямо Янев обвинение, че като собственик на частна фирма за енергоремонти е присвоил около 35 хиляди евро, отпуснати му по програма "Леонардо да Винчи". Тогава Янев изпратил 20 заварчици на обучение, но не в Германия, както било по проекта, а в Белгия, което породило съмнения, че има злоупотреби с европейски средства. Имало и съмнения, че те не са минали пълния курс за обучение.

При повдигането на обвинението му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева, възбранени са били негови имоти, запорирани са били банковите му сметки, наложена му е била забрана да напуска страната, отнети са му били законно притежавани оръжия. Обискирани са били помещения на фирмата, както и домовете на Янев и на 20-те работници.

Накрая, през 2020 г.,  е бил оправдан окончателно.

Бившият кмет внесъл в съда иск срещу прокуратурата за 120 хил. лв. обезщетение за нанесените му морални вреди. На първа инстанция Софийският градски съд му присъдил 28 хил. лв. обезщетение и отхвърлил иска му до 120 хил. лв., като решението е потвърдено и от Софийския апелативен съд, но може да се обжалва пред ВКС.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна