Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май фотоизложбата може да бъде видяна в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: fb/Мулти култи

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“.

Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти, влогъри, университетски преподаватели, писатели, гей хора, студенти, журналисти, пенсионери, предприемачи. Всички те застават с лицата си, за да отправят общо послание: „Не на расизма в ЕС!“

Поводът за изложбата са предстоящите избори за Европейски парламент (9 юни 2024 г.) и повишаващата се расистка реторика в публичното пространство, включително от страна на политици.

Огнян Исаев е журналист и психолог. Той е един от 23-мата души, които застават с лицето си в изложбата.

„Борбата с расизма е постоянна. Така се стекоха обстоятелствата в моя живот, че аз водя тази борба постоянно. Една такава кампания е възможност, идеята за социална справедливост да се изнесе на една по-голяма сцена“, каза пред Радио София Огнян Исаев.

По думите му, в българските учебници не се говори за различните хора. А в страната ни традиционно има малцинствени групи.

„Тези хора не са видими в учебниците, няма ги в литературното съдържание, в учебниците по география и история. Тези общности отсъстват в образованието, дори в университета, където се подготвят учители. Няма ги дори в съзнанието на университетските преподаватели. Когато се сблъскат с действителната реалност виждат, че те съжителстват в големия град с мюсюлмани, бежанци от Близкия Изток, срещат гей хора и започват да се затварят, защото никой не ги е подготвил за този нов свят“, сподели Огнян Исаев.

Изложбата стъпва на проучване, направено през 2022 г. от „Мулти култи“. Изследването „Реч на омразата и евроскептицизъм в България“, разглежда връзките между речта на омразата и евроскептицизма, каза Бистра Иванова от фондацията.

„Речта на омразата обезличава човека. В крайна сметка, Европейският съюз е не само икономически съюз – той е основан на нашите човешки права, това е една от основните европейски ценности“, обясни Иванова.

Тя добави, че направеното от тях изследване сочи, че голяма част от речта на омразата идва от политиците.

„Разгледахме такива партии, които основават своето съществуване на омразата към различни групи. Построяват своята риторика срещу някого. Много често това са уязвими групи като ромите, мигрантите, бежанците, LGBT общността“, каза Бистра Иванова.

Проектът се реализира от „Мулти култи колектив“ с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR aisbl) и Столичната община.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна