Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

843 са регистрираните случаи на коклюш

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева
Снимка: БГНЕС

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева: 

"С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи да се превеждат от навършване на шестседмична възраст". 

Междувременно главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че към момента регистрираните случаи на коклюш са със сто по-малко спрямо миналата седмица. Това е очакваният развой на ситуацията, коментира Кунчев: 

"Не че приключва епидемичното разпространение, напротив. Просто очакваното влияние на по-дългите празници и на ваканцията в училище даде своя принос, като по-скоро това е регистрационен феномен. Сега вероятно ще бъдат наваксани тези бройки".

От утре бременните жени между 27 и 36-та гестационна седмица могат по желание да си направят еднократна ваксина. В 28-те области са създадени специални имунизационни кабинети, където бъдещите майки могат да се ваксинират, съобщи още министър Галя Кондева. Тя определи ваксината като "препоръчителна". Кондева не остана до края на брифинга, за да отговаря на журналистически въпроси. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна