Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

Снимка: Ангелина Пискова

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия. 


"Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че изборите могат да доведат до начало на промяна в обратна посока:

"В известен смисъл трябва да се борим всеки ден за това какво ще бъдещето на България. Дали ще бъде проевропейско - това, което ние харесваме, обичаме, дали няма да се появи някоя диктатура, защото виждаме и такива желания и опити да се наложи. Дали пък няма да бъде отново подчинение на някаква чужда сила."

На въпрос как ще отговори на тези, които твърдят, че сега сме под диктата на Брюксел, академик Денков отговори:

"България е Европа, ние сме пълноправен член на Европейския съюз, ние участваме във вземането на решения. Мога да го кажа с чисто сърце, след като участвах в Европейските съвети, многократно ние сме променяли текстове в крайните документи, за да можем да направим нещо, което е полезно за България."

Коя би била грешната посока според него:

"Грешната посока е да се откажем, да се дръпнем от европейската си интеграция, да дам примера с еврото, да кажем. Значи, ние сме във валутен борд от толкова години, всъщност ние сме свързани с еврото по начин, който е толкова тесен, че най-големият ни проблем и той е единственият, че ние не участваме във вземането на решенията.
Влизането ни в еврозоната всъщност ще ни позволи да почнем да участваме да вземането на решения, които са свързани с нашата съдба."

Асен Нечев живее в Норвегия, но каза, че е в Брюксел за Деня на Европа. Дали е знаел, че тук е и бившият премиер:

инавахме съвсем случайно и всъщност бяхме на път да се приберем. И случайно видяхме тук премиера и бяхме много изненадани".

А на въпрос какво би искал да го попита, Нечев отговори: "Бих искал да го попитам защо аз да гласувам за Вас като българин, живеещ в чужбина."

Снимки  -  Ангелина Пискова.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени