Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зад кулисите" – магията на сценографията

7
Снимка: Деница Николова

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София.

"Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за всеки творец и почти във всяка артистична професия има нужда от храброст", споделя Михаела Михайлова, активно практикуват своята специалност.


Тя допълва, че професията на сценографа е мобилна и всеобхватна, а всеки реализиран проект е съвкупност от различни измерения. В момента има действащо представление, чийто автор на сценографията е тя, а именно "Списъкът на всички страхотни неща" в Театър 199 "Валентин Стойчев".

По дефиниция работата на сценографа е основна творческа в измислянето на проекти. Обаче така се получава, че много често се налага човек сам да си дърворезбар, железар и да разбира от всякакъв вид строителна дейност за създаването на един декор.

Деница Николова пресъздава магията в куклени представления и често обяснява на децата, че през нейните ръце минава всичко онова, което се вижда на сцената.

Дигиталното и приложеното могат да се съчетават на сцената по невероятен начин. Мултимедията, която през последните години се използва за изобразяването на декори, е голям плюс. Не бива да се пропуска и ролята на изкуствения интелект, който вече има своето място и сценографите не бива да се плашат от него.

"За мен символиката е много важна, а и тя помага по някакъв начин за вдъхновението и за насоката за изграждането на самия проект", твърди Деница Николова.


Заедно с опита си на театралната сцена и в киното, Михаела и Деница споделиха своята гледна точка за благотворителния бал на музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк – "Мет гала".

Всяка година събитието се провежда в първия понеделник на май и неговото първоначално призвание  е основен източник на финансиране на модния департамент на престижния музей. Миналогодишното издание на гала вечерята донесе на организаторите 22 милиона долара. Изобилие от най-различни цветя се вписваше в тазгодишната тема на бала "Градината на времето", заимствана от едноименния разказ на писателя Джеймс Балард.

Михаела Михайлова и Деница Николова коментираха какви костюми биха сътворили по тази тема "Спящите красавици: Пробуждане на модата".

Чуйте целия разговор в звуковия файл

Снимки: Деница Николова, Михаела Михайлова, Evan AgostiniInvisiona
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна