Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановено е осветлението в двете тръби на тунел "Дупница" на Е-79

Снимка: Кирил Фалин

Възстановено е осветлението и в двете тръби на тунел "Дупница" на гл. път Е-79, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) днес по обяд. Поради проблем в електропреносната мрежа в двете тръби на тунела нямаше осветление от 9 май, а скоростта за преминаване беше ограничена на 40 километра в час в двете посоки.

Пътни експерти казаха, че е аварирал трафопост, който захранва електроинсталацията в двете тръби. Наложила се смяна на част от съоръженията. 

От години, особено в тръбата в посока Благоевград, осветлението е в много лошо състояние .Наложи се по стената от двете страни да се монтират светлоотразители. Това стана след няколко възникнали ПТП. В тръбата прониква и влага.  

През ноември м.г. АПИ обяви обществена поръчка за проектиране и ремонт на автотунела на главен път Е-79 при Дупница. Оферти се приемаха до 8 януари 2024 г. Поръчката е за изготвяне на технически проект и за основен ремонт. Тръбата на съоръжението в посока Кулата е дълга малко под 200 м, изградена е през 1979 г., а тази в посока София – през 2008 г. 

Индикативната стойност на обществената поръчка е 12 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 540 дни, от които 120 дни за проектиране и 420 дни – за ремонтните дейности.  

От АПИ не съобщават на какъв етап е реализацията на поръчката.  

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна