Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контрасти с Радиосимфониците, Томас Аунер и Гергей Мадараш в чест на акад. Георги Минчев

Академик Георги Минчев
Снимка: Ани Петрова

Томас Аунер и Гергей Мадараш ще гостуват за пръв път на Симфоничния оркестър на БНР в концерта "Контрасти" на 17 май в зала "България". Популярни и контрастни произведения ще предложи богатата програма, с която Радиосимфониците ще отбележат 85-годишнината на акад. Георги Минчев – един от най-ярките представители на съвременната българска музика, който я утвърждава на международната сцена. Гост-диригент ще е маестро Мадараш – музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж, а солист ще е Томас Аунер – водач на виолончелите на Брукнер оркестър в Линц.

Гергей Мадараш

Концертът носи името на творбата "Контрасти" от акад.Георги Минчев, с която ще започне програмата. Написано през 2002 г. по поръчка на Филхармонията в Хайделберг, произведението според критиката показва как да направим сложната музика лесна за разбиране и нарича това "рецептата на Минчев". Вълнуваща композиция, блестящо майсторство на оркестрацията, богатство на тембровите краски, пластичност на тембровите модулации и яркост при съпоставянето посочват критиците и обобщават, че Минчев успява по магичен и непостижим начин да изгради общата форма.


Вечерта ще продължи с Първия концерт за виолончело от Камий Сен-Санс със солист Томас Аунер.  Победител и финалист в международните конкурси по виолончело в Лицен, "Менделсон-Бартолди", "РихардЩраус", "Антонио Янигро", Gradus ad Parnassum и "Кралица Елизабет", той е изгряваща звезда на музикалния небосклон. През 2023 г. SoloMusica (Мюнхен) издаде последния му компактдиск "217" , определен от AAGкато "албум, на който трудно може да се устои". В дебюта му с Радиосимфониците публиката ще чуе Томас Аунер като солист в един от най-великолепните виолончелови концерти на всички времена.

Томас Аунер


Концертът ще завърши с обичаната от публиката Италианска симфония от Феликс Менделсон. Вдъхновена от голямото пътуване на композитора в Европа, творбата носи еуфоричния отзвук от любовта на Менделсон към италианската култура. "Това ще бъде най-веселото произведение, което някога съм правил, особено последната му част," пише композиторът. Пропита е с усещане за пътуване и златен италиански пейзаж, живописните мелодии поглъщат слушателя и превръщат произведението в  най-популярната симфония на Менделсон.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени