Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Политическият живот в Словакия е токсичен

Нападателят е с расистки възгледи и бил свързан с проруска паравоенна организация, което налага по-сложен прочит на национализма

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов, БНР

В следващите ден-два ще има още детайли около покушението срещу Роберт Фицо, които ще излязат наяве, ако словашкото правителство позволи да има видимо разследване. Засега има пасивна роля, което е изненадващо. Определено има противоречива информация.

Това коментира Руслан Трад, анализатор към Атлантическия съвет на САЩ и основател на журнала "Де Ре Милитари", в интервю пред БНР.

"Интересното в момента е именно наративите, които се развиват в онлайн пространството в Словакия и Чешката република. Двете страни често са свързвани помежду си, когато има такъв тип събития. Стрелбата в Прага в края на 2023 г. също се отрази като наратив и в Словакия. Сега също имаме пример за разпространение на дезинформация в първите минути след стрелбата срещу Роберт Фицо. От първите наративи бяха от поддръжници и дори членове на партията му, обвиняващи либералната позиция, след това медиите, които разпространявали език на омразата и срещу реформите, които Фицо смята да прави в контекста на медийната свобода", обясни Трад.

И припомни: 

"Непосредствено преди атаката срещу него, правителството му започна въвеждане на закони, наподобяващи тези в Руската федерация, в Грузия – Закон за чуждестранните агенти и в Унгария подобни. Имаше опозиционен протест преди покушението и беше отменен непосредствено след новините за стрелбата срещу Фицо."

Руслан Трад коментира, че Фицо от проевропейска се ориентирал към проруска политика.

"Той смени идеологията си, беше ляво позициониран и отиде вдясно. Преди всичко Фицо е опортюнист и подобно на Орбан, в Словения има и други популистки лидери, които последното десетилетие се появиха на политическия пейзаж в Европа, премиерът на Словакия се възползва от всяка възможност да натрупа лично благосъстояние от политическото положение в страната си", коментира Руслан Трад.

Според него, наратив има и за самия нападател Цинтула, както и противоречиви данни. 

"Наистина е писател, специфично е, че има книги, които са расистки и призовават за насилие срещу ромите в Словакия".

"Арестуваният човек и сочен за нападател, има принадлежност към паравоенна организация с открити връзки с Руската федерация. Първите реакции на коментатори на медиите бяха, че е възможно човекът да е несъгласен на идеологическо ниво с Фицо. А се оказа, че нападателят има проруски връзки, което налага още едно четене на събитията. Категорична е връзката между този автор и "Словашки бранници". Цинтула не крие своите виждания", разказа Трад.

И коментира, че в Словакия политическото насилие не е новост.

"Фицо се оттегли от премиер през 2019 г. след масови демонстрации, на ръба на насилието, след убийството на Ян Куцяк, разследващ връзките на Фицо с италианската мафия. Това породи сериозни трусове в Словакия. Там има не един път когато политици са заплашвани със смърт и нападение. Политическият живот там е меко казано токсичен и затова медиите информираха, че може да има още такива събития в района", прогнозира Трад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна