Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Гидикова: Едва 43 непридружени деца са настанени в социалните услуги през 2023 г.

| Интервю
Центърът за настаняване на мигранти в Харманли
Снимка: Валя Апостола

Откриването на "Сигурна зона за непридружени деца" в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник, заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ.

"Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е празник, защото сигурната зона е място, където 98 деца ще имат възможност да живеят в много добри условия, ще разполагат със специални помещения за момичета, за деца с увреждания, с всекидневна, където децата ще се занимават ежедневно", посочи тя в предаването "Хоризонт до обед". И напомни, че непридружените деца са абсолютно сами в страната:

"Преминали са много граници, срещнали са страхотни предизвикателства и имат нужда от специални грижи. Когато детето е без родители заслужава специално внимание, грижа и подкрепа".

По думите ѝ в момента в центъра са настанени около 150 деца, като 58 от тях са непридружени. Повечето от тях са от Сирия, добави Боряна Гидикова и подчерта, че на днешния празник те ще пеят и казват стихотворения на български език.

Според нея това е първата стъпка, която трябва да се прави по отношение на грижите и закрилата на непридружените деца:  

"40% от тях, тук в Харманли, са получили международна закрила, след което трябва да бъдат изведени от центъра и настанени в социална услуга. /…/ Въпреки усилията за увеличаване на бройката в социалните услуги за подкрепа на децата в страната, все още много от тях не са готови да работят с деца бежанци, мигранти и да посрещнат техните специфични нужди".

През 2022 г. броят на настанените непридружени деца в социалните услуги е едва 29, а през 2023 г. той се увеличава на 43, посочи Гидикова. По думите ѝ обаче в момента 178 непридружени деца са потърсили закрила и са настанени в сигурни зони в центровете на Държавната агенция за бежанците.

Цялото интервю на Ирина Недева с Боряна Гидикова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна