Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни - почти 30%

Снимка: Pixabay

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио - това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината.

Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година. 

Данните на статистиката сочат още, че тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2024 година е 2840 лева и нараства с почти 19 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.
Традиционно в структурата му най- висок относителен дял има доходът от работна заплата - над 56%, следван от доходите от пенсии и от самостоятелна заетост.

При разходите е най-голям делът на храните и безалкохолните напитки - почти 30%, следвани от разходите за жилище, данъци, осигуровки и транспорт.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година се отчита най-голям ръст в консумацията на зеленчуци - с почти 1 кг до над 14 кг на човек, както и на месото - от малко над 9 до 10 килограма.

Най-голямо намаление има в потреблението на хляб и тестени изделия -  от 18,5 кг до 18 кг, както и на олио, чиято консумация пада до 2,5 литра на човек.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени