Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирски очаква още по-тежки битки в Украйна

ген. Олександър Сирски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската федерация няма планове да завладява Харков, обяви руският президент Владимир Путин. Но добави "към днешна дата", а войските му и днес подложиха втория по големина украински град на ракетна атака. 

Руското настъпление в Североизточна Украйна не спира, а украинското командване очаква то да се разгърне на още по-широк фронт.

"Обстрелваха и за съжаление продължават да обстрелват жилищните квартали на граничните територии, включително Белгород. Загиват цивилни. Очевидно е, че стрелят направо по центъра на града. Публично заявих, че ако това продължава, ще бъдем принудени да създадем санитарна зона за сигурност. Това и правим. Що се отнася до Харков, засега нямаме такива планове", заяви Путин и оправда действията на войските си, които за последната седмица прогониха още 9 000 украинци от родните им места.

Министерството на отбраната в Москва днес отчете, че от началото на офанзивата във въпросната "санитарна" област вече са включени 12 села.

В коментари, публикувани сутринта, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че фронтът се стабилизира, на места на 10 километра от границата. Според областния управител Олег Синегубов руснаците напредват край Лукянци, на 23 км от крайните квартали на Харков, и продължават с опитите да обкръжат град Вовчанск.

Главнокомандващият Олександър Сирски предрече още по-тежки битки, докато руснаците се опитват да принудят украинското командване да хвърли още от ограничените си резерви в защита на Харков. Сирски сподели също така, че се готви да отбие руска офанзива на повече от 100 километра на север, срещу областния център Суми. Артилерийският обстрел и диверсиите през границата на Сумска област се засилват.

В опит да реши проблема с недостига на войници, президентът Зеленски подписа днес два закона, приети наскоро от Върховната Рада. Единият позволява включване в армията на затворници, излежаващи присъди за по-леки престъпления, а с другия се увеличават санкциите за онези граждани, които не се отзовават на повиквателни.

През изминалата нощ по територията на няколко руски региона и на анексирания полуостров Крим беше извършена масирана атака с украински дронове. От руското министерство на отбраната обявиха, че са свалили общо 102 дрона: 51 над Крим, 44 над Краснодарския край, 6 над Белгородска област и един на Курска. В курортния град Таупсе на брега на Черно море избухна пожар на територията на нефтопреработвателен завод. 

В Новоросийск беше атакувано пристанището. Според местен телеграм канал след атаката не функционира общественият транспорт, учебните занятия са отменени, затворени са улици и гори петролна платформа. По време на нощното нападение е повредена подстанция "Севастопол" на полуостров Крим. 

Губернаторът Михаил Развожааев съобщи, че ще се наложи изключване на електроподаването в някои райони, както и че възстановяването на нормалната работа на подстанцията ще отнеме едно денонощие. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени