Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

Снимка: БГНЕС

Общо 769 секции в 60 държави ще се разкрият за изборите "две в едно“ на 9 юни. 

ЦИК определи местата в чужбина и броят на секциите в тях. Най много секции ще има в Турция – 166, Във Великобритания те ще са 118, а в Германия - 103 секции. В съседна Гърция са определени 28 секции, включително в курортите в близост до границата с България и по островите, 64 секции ще има за българите в Испания, 55 в САЩ, в Италия - 27, Нидерландия - 24, Франция  и Австрия по 15.

В Турция едновременно за евродепутати и за народни представители ще се гласува само в 4 секции - в посолството ни в Анкара, консулската канцелария в Бурса, и в генералните консулства  в Истанбул и  Одрин, в останалите секции ще се избират само български народни представители.

Двоен вот ще има и в една от секция във Великобритания – разкрита в посолството ни в Лондон.

Във страните извън Европейският съюз, за български евродепутати ще се гласува само в секции, които се намират в дипломатическите и консулските ни служби .

Министерството на външните работи предоставя информация, че Чехия е дала разрешение за образуване на секции само на територията на дипломатическото представителство и -  те ще са три, предвид което е невъзможно местата Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен да бъдат определени като места за гласуване извън страната.

Линк към решението на ЦИК :

https://www.cik.bg/bg/decisions/3320/2024-05-17


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени