Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Снимка: valley.nl

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради.

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.

Това подчерта пред БНР-Радио София Божидар Иванов, градски и социален изследовател, автор в "Климатека".

Той обърна внимание на най-известните зелени сертификати за сгради - LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) и EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies).

Начинът, по който строим сградите и съоръженията, е от изключителна важност за качеството на живот, доброто икономическо развитие, активната и естетична градска среда и имиджа на града.

Проект, който следва екологичните стандарти, може да даде конкурентно предимство на пазара на съответния инвеститор, внася добавена стойност при бизнес сградите, убеден е Божидар Иванов.

Според него, от особена важност са усилията още при градското планиране и проектиране на жилищните сгради и на строителството като цяло на местно ниво. Може да се мисли и за стимули за тези инвеститори, които се съобразяват с екологичния отпечатък и повишават качеството на живот. Това в други страни се прави. Дори банките могат да предоставят преференции за купувачи на такива имоти.

Чуйте разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени