Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След кампанията "Животът няма „аУтокорект"

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Снимка: threads.net/@kaksepishe

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници. Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към повишаване на резултатите от матурата.

Днес се проведе матурата по БЕЛ за около 50 000 зрелостници.

"Тепърва ще разберем и анализираме резултатите от кампанията. Ще ги представим след около седмица или повече. Но отсега можем да заявим, че имаше смисъл от инициативата – отбеляза пред БНР-Радио София д-р Павлина Върбанова, основателка на "Как се пише?". – Кампанията се радваше на силен интерес. Решиме, че няма смисъл да чакаме младите хора да дойдат в сайта, а ние отидохме при тях чрез новата социална мрежа Threads, за да си припомнят или да научат правила, понякога и с линкове към информация и обяснения."

Езиковедката припомни, че по време на кампанията всеки потребител на мрежата е можел да тренира, решавайки задача като от матура. На другия ден са давани отговорите, обяснявани са граматическите правилата и често допусканите грешки.

В кампанията са се включили и актьорът Михаил Билалов, писателят Иван Ланджев и Драгомир Дончев от рекламна агенция.

Д-р Върбанова отбеляза още, че не трябва да се отправят упреци към младежите или само да констатираме нивото на грамотност на учениците, а и да се опитваме да подобряваме резултатите.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени