Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование

Университетите може да бламират новата учебна година

Съветът на ректорите и синдикатите се разминаха в намеренията си, свързани с протестните действия на 20 май

Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно) - 17 май 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите. 

По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани от синдикатите във висшите училища, се отлагат.

Въпреки това протест ще се проведе, като Съветът на ректорите изпрати позиция, в която се казва, че университетите ще затворят врати на 20 май. По този начин вузове и синдикати се разединиха.

Отпуснатите от правителството нови 40 милиона лева за университетите са за 12-процентното увеличение на възнагражденията на администрацията към висшите училища. Тези пари бяха договорени още в средата на седмицата. В интервю за БНР проф. Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България, коментира:

"Мнозинството от ректорите бяха на мнение, че това е крайно недостатъчно и че Законът за висше образование трябва да се изпълнява така, както е разписан."

С допълнителните общо около 80 милиона лева за университетите заплатите на асистентите ще се повишат с 300 лева и ще достигнат 2100 лева:

"Вие разбирате, че ако трябва да се спази законът, са нужни още 400 лева минимум за една асистентска заплата", посочи проф. Темелкова.

За да бъдат удовлетворени исканията на университетите, правителството трябва да отпусне още почти двойно толкова пари или около 184 милиона:

"20 май за нас е предупредителен протест към тези, които ще бъдат в парламента след 9 юни. Ние искаме да заострим вниманието им, че висшето образование не може повече да продължава по този начин да вегетира".

Проф. Темелкова подчерта, че няма риск настоящата учебна година да бъде провалена. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени