Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП. Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто.

Руската икономика расте четвърто тримесечие по ред, съобщава вестник "Комерсант", като се позовава на най-новите данни на "Росстат". Службата изчислява годишния ръст за първото тримесечие на тази година на 5,4 на сто от брутния вътрешен продукт.

Расте обаче и инфлацията. През април тя е била 7,8 на сто - близо двойно по-висока от 4-те процента, декларирани като цел от правителството. За сметка на военната промишленост от недостиг на кадри страдат секторът на услугите и технологиите.

Междувременно украинските власти съобщават за поредния въздушен удар по Харков. Руската авиация е атакувала града с управляеми авиационни бомби. Убити са най-малко трима местни жители. Други 28 са били ранени, като състоянието на четирима от тях е тежко.

Бомбардировките над града се засилиха през последните месеци - много преди 10 май, когато 30-хилядна руска войска нахлу в Харковска област.

Бомбардировачите нанасят ударите си по областния център без да излизат от руското въздушно пространство. 

Според вашингтонския Институт за изучаване на войната причина за това е, че Съединените щати не са съгласни украинците да използват американските зенитни системи извън границите на Украйна.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени