Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Старият град в Лимасол.
Снимка: Ройтерс

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова. 

Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става територия на около 30 изложби, екскурзоводни обиколки, работилнички по традиционни кипърски занаяти, музикални събития.

Най-известната галерия в страната "Левенти" в Никозия кани на интересна среща с новите технологии и тяхното използване при изследването на историята.

Домакин на най-разнообразната образователна програма за децата - "Вътре в музея", е Центърът за визуални изкуства и изследвания в Никозия.

Най-необичайната проява в рамките на международния ден е пешеходното представление в Музея на Кипър. Пиесата "Истински истории: Измислен театър на шведската експедиция в Кипър (1927-1931 г.)" предлага разходка вътре и извън музея за запознаване с една от най-успешните археологически мисии на острова. Гидове са изследователи от хуманитарните науки, артисти и служители от Отдела по античността. Днес ще бъдат изиграни три представления, на гръцки, английски и турски език.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна