Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Монева пред БНР: Българската култура и образование имат нужда от подкрепа

Ваня Монева
Снимка: Facebook/ Ваня Монева

Българската култура и образование имат нужда от подкрепа, защото запазват идентичността ни, каза пред Българското национално радио в навечерието на 24-ти май диригентът Ваня Монева. Тя беше сред интелектуалците, отличени с Почетния знак на президента, заради водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство.

Изпълнението на добруджанската песен "Трендафилко разговорко" е на хор "Ваня Монева". Една от ярките имена в българското хорово изкуство отбелязва 50 години творчески юбилей.

"За мен музиката всъщност е живота ми, защото от 5-годишна се занимавам с музика и не съм си представяла да правя каквото и да било друго освен музика. Когато човек е отдаден на нещо, което свише му е дадено и се труди много, безспорно идват и успехите и признанието", каза маестра Монева.

Тя създава хор "Космически гласове" от България, който днес носи нейното име. Била е диригент на "Мистерия на българските гласове" и на Женския народен хор при Българското национално радио. Носител е на редица престижни музикални награди.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени