Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов се включи в кроса организиран от Себастиан Фетел в памет на Аертон Сена и Роналд Раценбергер на пистата „Имола“

Никола Цолов и Наум Шопов
Снимка: Любомир Асенов

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов се включи в кроса в памет на загиналите Аертон Сена и Роналд Раценбергер.

Събитието се проведе на  пистата „Имола“, на която преди 30 годни загиват двамата пилоти и предшества поредните кръгове от сезона във Формула 1 и във Формула 3.

Бягането беше организирано от четирикратния световен шампион Себастиан Фетел. Всеки от участниците се придвижва по трасето, както намери за добре. Никола Цолов, чийто идол е именно Сена, избра да бяга, а заедно с него разстоянието от старта до фаталния завой, от който Сена излетя и се удари в оградата със скорост от 209 км/ч, изминаха и неговият треньор Николай Върбицалиев и актьорът Наум Шопов.  Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се качи на тротинетка, а до него Шарл Льоклер  и Валтери Ботас се придвижваха  с велосипеди.

 

„Това е в чест на Аертон Сена и Роланд Раценбергер! Шампионът на Формула 1 - Себастиан Фетел, организира почетна обиколка на писта Имола за годишнината от гибелта на двамата пилоти, които ни напускат преди точно 30 години на същата тази писта и оставят огромна следа в спорта! Нашият пилот Никола Цолов също бе част от тази доблестна инициатива, както и единствения ни фотограф за шампионата Любомир Асенов, треньорът на Цолов -  пилотът Николай Върбицалиев и актьорът, влогър и също огромен фен на моторните спортове Наум Шопов“, написаха в социалните мрежи от българския щаб.


РоландРаценбергер загива на 33 години  на 30 април 1994 в квалификацията за Голямата награда на Сан Марино, след челен удар в предпазната ограда (с около 300 км/ч).

На следващия ден – 1 април по време на самото състезание земния си път приключа  и трикратният шампион Айртон Сена. Бразилецът  е лидер  в състезанието, когато изведнъж неговият FW16B получава повреда, не променя посоката си на движение на влизане в завоя „Тамбурело“ и се удря в бетонната стена край него. Сена получава сериозна мозъчна травма, изпада в кома, а няколко часа по-късно, след като е установено, че липсва мозъчна дейност, семейството му разрешава да бъдат спрени животоподдържащите системи. Причината за смъртта на пилота е фаталната рана в областта на дясната вежда, причинена от пробилия каската носач от предното окачване, счупен вследствие на сблъсъка с бетонната стена. Причината за повредата, довела до невъзможността на автомобила да завие преди фаталния сблъсък, е спорна. В последното си състезание Сена е взел в болида си австрийския флаг с цел при евентуална победа на финала да го развее в памет на загиналия предишния ден австрийски пилот Роланд Ратценбергер.



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени