Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Снимка: БГНЕС

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери.

През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат определени със специална наредба. Глобите за нарушения на забраната започнаха от 500 лева и се стигна до 3000, но ще бъдат налагани само след приемането на наредбата. Тоест в момента санкции няма, тъй като не е изработен и подзаконовият нормативен акт.

Борислав Райков, който е председател на Българската асоциация за къмпингуване и каравани, е на мнение, че въпросната наредба не е коректна:

"Законът за Черноморското крайбрежие е локален. Той урежда въпросите, свързани с Черноморското крайбрежие. България не се състои само от Черноморско крайбрежие, а има много други места - цялата останала част от страната, за където все така остават без никакъв регламент. Те не стимулират с нищо нито местни общини, нито частни собственици на терени".

Възможности у нас и сега има и те трябва да се подкрепят:

"Идеалният вариант е това нещо да се развива. Наистина, в последните години се появиха доста нови къмпинги, някои от тях - добре направени. Ние, като потребители на този вид услуга, къмпингарите, подкрепяме, защото ние го търсим. И да има възможност за свободно, разбира се, стига да не са някакви защитени, забранени територии и зони или да се пречи по някакъв начин. Фирмите и представителите, които предлагат такъв вид оборудване - кемпери, каравани и това също са във възход".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна