Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние

Саломе Зурабишвили
Снимка: БГНЕС

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон за чуждестранното влияние, който беше приет на фона на масови протести. Ветото обаче има по-скоро символичен характер предвид съотношението на силите в парламента.

В телевизионно изявление Саломе Зурабишвили обясни, че е наложила вето на закон, който противоречи на грузинската конституция, руски по своята същност.

По силата му неправителствените организации с над 20% финансиране от чужбина трябва да се вписват в специален регистър и да предоставят подробни отчети за дейността си.

Противниците му го сравняват с действащия в Русия Закон за чуждестранните агенти, който се използва за репресиране на несъгласните с властта. Неодобрение изразиха от Брюксел и Вашингтон. Грузинското правителство твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи вредното, според него, чуждестранно влияние в страната с население от 3,7 милиона души.

След приемането на закона във вторник демонстранти се събраха пред парламента, блокираха улици в Тбилиси.

Ветото на Саломе Зурабишвили, която влиза във все по-остра конфронтация с управляващите, беше очаквана стъпка. По-рано тази седмица тя разкритикува остро партията "Грузинска мечта", че е прокарала закона, който не съответства на декларираната от Грузия политика към европейска интеграция. Управляващите в Тбилиси обаче имат необходимото парламентарно мнозинство, за да преодолеят ветото. Савина Спасова.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени