Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на "затворените врати" в университетите

Снимка: БГНЕС

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование.

Мнозинството от ректорите са на мнение, че 80-те милиона лева, които служебният кабинет отпуска, са крайно недостатъчни и че законът за висшето образование трябва да се изпълнява така, както е разписан. Това заяви в интервю за "Хоризонт" председателката на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова:

"Не смятаме, че висшето образование трябва да бъде просяк, защото образованието е ценност. Това е философията на днешните ни "затворени врати". Знаехме, че ще получим увеличение и за администрацията още при срещата си в сряда в Министерски съвет, така, че ние не получихме нещо ново. Ние получихме просто изпълнение на Бюджета за 2024-та година".

Синдикатите във висшето образование отмениха насрочения протест за днес пред финансовото министерство, но остават в стачна готовност до 30 юни:

"Докато решим най-важния въпрос - изпълнението на закона за висше образование" - заяви за "Хоризонт" проф. Лиляна Вълчева, председател на Синдикат "Висше образование" към КНСБ.

Вълчева поясни, че първоначалната сума от 39 милиона лева е определена от Бюджета за 2024 година: "Вече пет месеца работещите в системата са на заплати от август 2023 година".

Другият проблем е, че заплатите на асистентите ще се повишат с 300 лева - от 1800 на 2100, но това означава, че възнагражденията на останалия академичен състав ще се повишат едва с 240 лева.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна