Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асандж получи разрешение да обжалва екстрадирането си в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на "УикиЛийкс" Джулиан Асандж получи разрешение за пълно обжалване на екстрадирането му в Съединените щати, след като оспори пред Върховния съд на Лондон в понеделник, че може да не успее да разчита на правото си на свобода на словото по време на процеса, съобщава Ройтерс.

Двама съдии бяха помолени да декларират дали са удовлетворени от уверенията на САЩ, че 52-годишният Асандж може да разчита на правото на Първата поправка, ако е съден за шпионаж в Съединените щати.

В решение на Лондонския съд се отбелязва, че двамата съдии с му разрешили пълно обжалване, за да чуят аргумента му, че може да бъде дискриминиран на базата на това, че роденият в Австралия Асанж е чужд гражданин.

Съдът установи, че Асандж, който е изправен пред 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в компютърна злоупотреба в САЩ, има право да оспори заповедта за екстрадиция на правителството на Обединеното кралство. Асанж, който в момента е в затвор със строг режим на сигурност, се бори с екстрадирането от години. Ако жалбата му бъде отхвърлена, юридическият му екип е готов да отнесе случая до Европейския съд по правата на човека.

Адвокатът му Едуард Фицджералд заяви пред съдиите, че не трябва да приемат уверението, дадено от американските прокурори, че роденият в Австралия Асандж може да се стреми да разчита на правата и защитата, дадени съгласно Първата поправка, тъй като съдът на САЩ няма да бъде обвързан от това.

"Ние казваме, че това е очевидно неадекватна увереност", посочи той пред съда.

Правителството на САЩ твърди, че действията на Асанж са надхвърлили журналистическата дейност, включвайки привличане и публикуване на класифицирана информация.

Американските власти посочиха, че гаранцията им по Първата поправка е достатъчна. Джеймс Люис, представляващ властите на САЩ, каза, че е дал да се разбере, че Асандж няма да бъде дискриминиран заради националността си в нито един процес или изслушване в Съединените щати.

Джеймс Люис, представляващ властите на САЩ, каза, че е дал да се разбере, че Асандж няма да бъде дискриминиран заради националността си в нито един процес или изслушване в Съединените щати.

По-рано днес Стела Асандж - съпругата на 52-годишния австралиец, каза пред Би Би Си, че това ще бъде "решаващ" ден в продължителната съдебна битка.

Джулиан Асанж, който в момента е в затвора "Белмарш" в Лондон, сега ще разполага с няколко месеца, за да подготви своята жалба, която ще се отнася до това дали американските съдилища ще защитят или не правото му на свобода на словото като австралийски гражданин.

Събралите се пред съда привърженици на Асандж издигнаха плакати, на един от които пишеше: "Да си журналист не е престъпление".

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна