Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Снимка: mentortheyoung.com

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели, които могат да бъдат личностни, кариерни или предприемачески.

В това са убедени в Mentor the Young. За да разкажат за дейността си в БНР-Радио София бяха Александър Граматиков - основател и проектен лидер, и Любослав Димитров.

Програмата им е 3-месечна и безплатна. За това време се провеждат 30-35 събития. Могат да участват младежи между 18 и 25 г., най-често студенти или скоро завършили.

Любослав Димитров и Александър Граматиков

"Една от най-големите ни изненади, когато започнахме, беше колко много хора имат желание да помагат на неопитни младежи, да им бъдат полезни – отбеляза Любослав Димитров. – Обикновени виждаме подобрение и промяна още след първата седмица. Формите на алтернативно образование стават все по-популярни.

До момента са кандидатствали около 8000 души, от които са приети и участвали около 3600, отчете Александър Граматиков:

"От младите търсим меки качества или нагласи, свързани с амбициозност, отвореност към учене, мотивация да гребеш от това, което ти се дава. Идеята е да надскачаш себе си с помощта на някой друг. От менторите очакваме компетентност, желание и време да предават опита си. Те са един вид доброволци, не им плащаме. Взаимоотношенията между младеж и ментор в повечето случаи са не само професионални, а и приятелски. Немалко от участниците повтарят програмата, препоръчват я на свои познати."

В момента се записват желаещи за следващия сезон, който ще започне през октомври. Ще се включите ли?

Чуйте разговора на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна