Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Снимка: Кети Тренчева

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград.

Българската армия продължава да изпълнява отговорно и професионално държавната политика по отношение на приноса ни към стабилността и спокойствието на Западните Балкани, заяви адмирал Евтимов. Поредният контингент, който заминава за Косово , е сформиран четири дни след получаването на  заповедта:

"Заповедта за активиране на контингента дойде в петък вечерта. Вторник изпращаме контингента – над 100 военнослужещи, мотивирани, готови да изпълнят задачите, които са присъщи на мисията".

Въпреки че силите на НАТО в Косово са редуцирани от 50 000 на 5000 към момента, обстановката по сигурността остава напрегната със запазващ се потенциал за ново ескалиране на напрежението в северната част на страната. Но няма преки заплахи за дейността на българските военнослужещи, категорични са командирите на българския контингент, който към момента наброява 300 военнослужещи:

"Засега има около 5000 души в Косово, което мисля, че е достатъчно към настоящия момент".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна