Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България.

На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Спектакълът е любопитен разказ за живота на Чарли Чаплин, представен чрез филмовата му музика. Под формата на транскрибирана сюита, с два рояла, мултимедия и специални декори, синът на Чарли Чаплин Юджийн представя лично „Чаплин пианисимо“ у нас.

С гостуването на спектакъла, България се включва в световните чествания на 135-годишнината от рождението на Чарли Чаплин, каза пред Радио София журналистът Георги Тошев.

„София, Пловдив и Варна стават част от тази глобална карта, в която ще се говори, ще си спомняме, ще се вълнуваме с историите, а и с музиката на Чаплин. Преди години в Женева попаднах на спектакъла. Така се запознах с Юджийн Чаплин – петото дете на Чарли Чаплин. Когато се запознах с него аз бях толкова развълнуван, защото не съм подозирал какво музикално наследство, освен артистично и филмово, е оставил Чарли Чаплин. Не си давах сметка, че към многото си таланти на сценарист, актьор, режисьор, Чарли Чаплин е един гениален композитор“, обясни Георги Тошев.

По думите му, спектакълът е сътворен през личните спомени на сина на Чаплин.

„Това не е просто биографията на Чарли Чаплин, която можем да прочетем. Това са личните спомени на едно дете в срещите с неговия баща. Другият поглед към личността на Чаплин и това става много естествено по времето на този спектакъл, в което основното е музиката“, сподели Георги Тошев.

По думите, изкуството на Чарли Чаплин днес е по-актуално от всякога.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна