Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: Кирил Фалин

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков.

Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция. Следващото денонощие се очакват нови валежи.

От дъждовете е паднала каменна зидария при мост на международния път за ГКПП "Олтоманци" и Сърбия на изхода на с. Соволяно. Получило се е задръстване на отводнителна шахта на главния път, водата е достигнала  50 см.

Река Егълница е откъснала водопровод за един от кварталите на Соволяно, вечерта вчера водоподаването е възстановено, коментира ситуацията кметът на селото Пламен Илиев.

Нивото на реките се следи постоянно, каза експертът при управление при кризи при Общината Ивайло Чалъков:

"Нормално оттичане има. Вярно, покачило се нивото, но не чак толкова драстично. Има много още мегдан да се повишава и да събере воден обем река Банска в града. Соволянска Бистрица - също нормално.

Обиколих всички хидротехнически съоръжения, даже до Нови чифлик, до поречието на р. Струма съм ходил, няма проблем, даже водата не е излизала от направлението, където си е вътре в речното легло".
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна