Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

"В България се чувствам късметлийка" споделя изпълнителката от Северна Гърция

4
Снимка: Stephan Talneau

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите.

9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на интересни певици и мултинструменталиски. На сцената чухме Байса Арифовска (кавал, гайда, тамбура) от Република Северна Македония, Зелишах Къзълкан (вокал, дудук, кеменче) от Турция, Неда Николич (фрула) от Сърбия, София Главопулу (вокал и уд) от Гърция и Христина Белева (гъдулка и вокал) от България.


На своята публика те подариха вълшебно музикално пътешествие, такова каквото само нежната душа на една жена музикант може да даде на своите слушатели.

Публиката в Първо студио затаи дъха си, когато чу и красивия глас на София Главопулу от Северна Гърция, която съпроводи изпълненията си и на уд – древен инструмент, предшественик на лютнята.


"В България се чувствам късметлийка" – споделя 27-годишната певица, която от 7 години живее и твори в България, обича силно българския фолклор –"просто искам да свиря и да пея, да споделям изкуството си с хората" – каза пред слушателите на програма"Христо Ботев" изпълнителката.

Целия разговор със София Главопулу, както и запис от концертното и представяне с ОНМ с диригент Димитър Христов, аранжимент Пейо Пеев, може да чуете във звуковия файл.


Снимки: Stephan Talneau

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна