Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Колата на НСО се е движила със 160 км/ч, преасфалтираният участък пречи да се проучи спирачният път

Снимка: Румен Сарандев

Загиналият шофьор при тежката катастрофа с кола на НСО на входа на Аксаково е нямал добра видимост заради пътни знаци и растителност, а специализираният автомобил се е движел с много над позволената скорост - 150-160 км/ч. Това са очевидните факти, за които красноречиво говорят и снимките с деформираните коли, коментира пътният експерт от Европейския център за транспортни политики Ивайло Желязков.

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Според него до фаталния изход са довели високата скорост и тежестта на автомобила на НСО, която е два пъти над тази на автомобила на жертвата. Автомобилът на НСО - с товара и пътниците, тежи около 3 тона, а пострадалата кола, със собствено тегло 1200 кг, и с пасажерите - 1400 кг., посочи експертът. Той подчерта, че при скорост 60-80 км/ч вторият автомобил няма как да е смачкан до неузнаваемост.

Желязков изключва възможността загиналият да не е спрял на знак "Стоп", но каза, че гумите на 30-годишната кола са били стари и предположи, че при бързо изнасяне са се завъртели. Пострадалият 30-годишен автомобил няма вина, с изключение на това, че е лошо поддържан, смята пътният експерт.

Той коментира, че преасфалтираният участък ще попречи да се проучи спирачният път. Чисто нов износващ слой имаме, той е с различна абразивност, каза Желязков в отговор на въпрос дали това ще изиграе роля в разследването.

По думите му десетките запитани жители на района твърдят, че не са виждали неравности и дупки в този участък.

Ще оставим на компетентните органи да преценят защо точно след катастрофата на мястото, където е имало някакъв спирачен път, е асфалтирано, каза той.

Главчев изиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Отстраниха директора на Областното пътно управление във Варна заради катастрофата с НСО

До дни ще бъде готов подробен доклад на Центъра за трагичния инцидент, в който живота си загуби 63-годишен мъж, а съпругата му пострада сериозно. Експертите в организацията са извършили всички необходими проучвания на мястото на инцидента, огледали са и автомобилите.

Подобрява се състоянието на жената, пострадала в катастрофата край Аксаково

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Ивайло Желязков:

По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна