Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Маринова: Нужен е план за насърчаване на колективното трудово договаряне

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Следва да се изготви план за действие за насърчаване на колективното договаряне с ясен график, конкретни мерки, да бъде публично достояние и да се преразглежда и актуализира редовно".

Това коментира пред БНР Росица Маринова - председател на Федерация "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа".

Тя насочи вниманието към разпоредбите за укрепване на колективното договаряне и критериите за осигуряване на по-силно такова. Маринова цитира официални данни, според които покритието на колективното трудово договаряне в страната е 28% при заложено от директивата 80%.

Според нея са много проблемите, които водят до ниския му обхват.

"Провеждайки тази национална конференция за транспониране на европейската директива за минималната работна заплата – ще обсъдим предизвикателствата и възможностите за защита адекватността на доходите и насърчаване на колективното договаряне в ключови индустриални сфери като минно дело, металургия, машиностроене, енергетика, лека и химическа промишленост. Създаването на прозрачен и ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата, съчетано с добре функциониращо колективно договаряне, е важен способ, който ще гарантира, че работещите в тези сфери ще са защитени чрез адекватни минимални работни заплати, които да осигурят възможност за достоен стандарт на живот", коментира Росица Маринова в предаването "12+3".

Тя напомни, че заплатите в шивашкия и текстилния сектор, дървопреработването, целулозно-хартиената промишленост са на нивата на минималната работна заплата. "С годините това е било механизъм, който да обеднява хората", подчерта тя. По думите ѝ освен минималната заплата, те имат и високи норми, които не могат да постигнат.

"Наложително е да се търси нов по-ясен механизъм, който да бъде и контролиран, и проследим във времето, за да можем да гарантираме на хората по-високи доходи и по-достоен живот", категорична бе тя.

Цялото интервю на Мария Костова с Росица Маринова в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна