Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

2
Мишел Обама
Снимка: Ройтерс

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук).
Твърдение: Мишел Обама се впуска в тазгодишната президентска надпревара в САЩ на мястото на Джо Байдън

Обширна статия на руската медия "Царьград", собственост на Константин Малофеев – руски бизнесмен, санкциониран от ЕС за подкрепа на сепаратистки движения в Източна Украйна, със заглавие "Нов президент вместо Байдън излиза от сянката: Бомбата, която готвеха отдавна" е преведена безкритично от българския сайт "Поглед.инфо". В текста се твърди, че се готви предстояща рокада – "Байдън ще обяви отказа си от втори мандат, което ще проправи пътя на Мишел Обама да спечели номинацията на демократите".

"Масло в огъня на предстоящата сензация налива и германското издание Der Spiegel, което наскоро, позовавайки се на източници от Демократическата партия, съобщи, че уж Мишел Обама вече е включила въпроса за кандидатурата си за президент на САЩ в социологически проучвания", се казва в преводния материал, публикуван от "Поглед.инфо".

В действителност последното социологическо проучване по темата е на медийната компания Rasmussen reports от февруари т.г. Според резултатите от него 20% от 960 гласоподаватели, участвали в допитването, подкрепят идеята именно Мишел Обама да замени Байдън, ако той се откаже от битката за Белия дом. Следват настоящата вицепрезидентка Камала Харис (15%) и Хилъри Клинтън (12%).

По повод възникнали твърдения за предстояща рокада Джо Байдън - Мишел Обама дни след проучването от офиса на Обама обявяват в специално становище, че тя няма да се кандидатира за президент през 2024 г. (виж тук и тук).

"Както бившата първа дама Мишел Обама нееднократно е казвала през годините, тя няма да се кандидатира за президент", казва Кристъл Карсън, директор на комуникациите на офиса ѝ: "Г-жа Обама подкрепя кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис".

В голяма част от публикациите на български език се цитира статия на германското сп. "Шпигел" (виж скрийншота по-горе), което действително пише, че мнозина в САЩ виждат шанс да се надделее над Тръмп, ако Мишел Обама замени Байдън като кандидат-президент.

Темата коментира пред Радио Фокус и дългогодишният български посланик в САЩ Елена Поптодорова. Ето какво казва тя в отговор на въпроса Вярно ли е, че се налагат очакванията Джо Байдън да се откаже в полза на Мишел Обама?:

"Не. Краткият отговор е: не. Има такива спекулации, има така да кажа шумове в системата, но нищо като да го нарека партийно или достоверно предположение, което да идва от сериозни анализатори или от сериозни медии. Да, пак казвам, това върви по-паралелни дискусии или по-скоро внушения, но знаете ли, това е свързано по-скоро с, нека така да го определя - неудовлетворението от кандидата, който демократите имат. Т.е. желанието да бъде провидян друг профил на кандидат на демократите в този момент".

Колкото до възможността Джо Байдън (или друг кандидат) да се откаже от президентската надпревара, тази тема е подробно обяснена от специалния подсайт за изборите на тв Ей Би Си - 538. (виж тук)

"Във всяка година на президентски избори може да възникне внезапна трагедия или скандал, който да извади от участие кандидат. Но този въпрос е особено валиден за 2024 г., когато сондажи показват, че американците са обезпокоени от напредналата възраст на двамата основни кандидати – 77-годишният бивш президент Доналд Тръмп и 81-годишният настоящ държавен глава Джо Байдън", пишат авторите на статията. И подробно обясняват за разликите, ако кандидат се оттегли по една или причина – при двете партии и в зависимост от предизборния период.

"Замяната на партийна номинация или избран, но невстъпил в длъжност президент ще бъде трудна при всяко едно положение…но според експерти партиите имат планове за мнозинството подобни сценарии".  

Нито един от интервюираните експерти не описва ситуация с внезапна смърт или оттегляне на кандидат-президент като притеснителна възможност или конституционна криза.

Заключение

Твърдението, че бившата първа дама на САЩ Мишел Обама се впуска в тазгодишната президентска надпревара в САЩ, е НЕВЯРНО. На практика това не е невъзможно, както обясняват експерти пред специализирания предизборен подсайт на тв Ей Би Си 538. Но твърдението е отречено от офиса на Обама и към настоящия момент няма никакви доказателства за подобни намерения от страна на Мишел Обама. 
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна