Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Уестминстърският магистратски съд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма. 

64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и Есекс. Не се смята, че има заплаха за широката общественост, казаха от столичната полиция. 

Филипс беше арестуван съгласно новите правомощия, произтичащи от Закона за националната сигурност, което означава, че хора могат да бъдат задържани без заповед, ако полицията "обосновано" подозира, че са замесени "в дейност на чужда сила, представляваща заплаха“. 

Полицията не разкрива подробности за дейността, в която се предполага, че е участвал. 

В обвинението се споменава общо, че става дума за действия, които "съществено подпомагат чужда разузнавателна служба при извършването на дейности, свързани с Обединеното кралство". 

Съдията отказа да пусне Филипс под гаранция и разпореди той да се яви в "Олд Бейли" на 14 юни. 

В друг случай, който няма връзка с вече споменатия, двама британци бяха обвинени в подпомагане на руските разузнавателни служби през април след предполагаем палеж на свързан с Украйна бизнес в Лондон.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени