Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 24 май.

Изложби, манифестация и празнични концерти в края на учебната година за децата от 11-е неделни училища, а в "Малко българско училище" - и празнична манифестация. 


Цветя, знамена, портретите на Кирил и Методий и българските просветители, деца, учители и родители се включиха в 14-ата традиционна и все по-впечатляваща манифестация на най-голямото българско училище зад граница - Малко българско училище край Чикаго. То обединява повече от 650 емигрантски деца. В него се обучават ученици от 1 до 12 клас.

По време на празничния концерт в края на учебната година 45 от възпитаниците получиха дипломи за двуезичност, а петима завършват 12-и клас.


Художничките Жени Петрова и Ралица Владимирова, които са и преподавателки, са подредили в галерията на Културен център "Малката България" голяма изложба от детски рисунки, посветени на празника на Българската просвета и култура и на славянската писменост.

В галерия "Багрена", другата българска галерия край Чикаго, беше открита и изложба на художника Петър Давидков, озаглавена "Хармонични противоречия".  

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени