Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

Снимка: fb/Български павилион на Биенале във Венеция

Българският павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция отбелязва 24 май с две събития.

От 11.30 часа, зала „Тициан“ на центъра за култура „Дон Орионе“, където е разположена инсталацията „Съседите“, ще бъде домакин на дискусията „Помнене и свидетелстване – локални и глобални контексти“.

От 14.00 часа Теодора Бахарова, която от години организира арт занимания с послания, ще твори с младежи от Държавно основно училище “Данте Алигиери” във Венеция, в нейната творческа работилница за ученици „Страноприемница“. Италианчетата ще научат неизвестни факти за българската азбука и разпространението й по света.

Красимира Буцева и Джулиан Шехирян са част от екипа на българския павилион във Венеция. Те са част и от проекта „Съседите“, който беше показан на 60-ото Биенале.

„Това е мултимедийна инсталация, включваща мебели, предмети, компютри, тонколони, прожектори, общо тежаща 2 тона. Тя тръгна от София и стигна във Венеция. Посрещнахме много гости на откриването“, каза пред Радио София Красимира Буцева.

Джулиан Шехирян добави, че е било изключително приятно да наблюдават реакциите на хората, които посещават инсталацията.

„Повечето от посетителите не са българи, но има нещо почти универсално в толкова трудните и заличените спомени. Това са домовете, които са пространства, които са дълбоко познати за публиката. Това всъщност прави инсталацията“, уточни Шехирян.

Те отбелязаха, че днес Българският павилион във Венеция ще отбележи 24 май подобаващо.

„Ще се състои една дискусия, в която сме поканили Даниела Колева – културолог и професор в Софийския университет. Тя работи върху Белене от много години. Поканили сме също проф. д-р Венелин Шурелов, поканили сме и Елза Джерманова, която е дъщерята на Цветанка Джерманова, чийто глас се чува в инсталацията. Тя е оцеляла в Белене, Босна и Ножарево – три лагера. Поканили сме и д-р Валентин Калинов – клиничен психолог и философ. Ще участваме и аз - Красимира Буцева, както и Джулиан Шехирян“.

Посланието и на двете събития днес е младите да имат достъп до миналото и да имат уроци по емпатия, каза Красимира Буцева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: fb/Български павилион на Биенале във Венеция и Радио София

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени