Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отчита силно намаляване на броя на мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър е с нов "рекорд" в миграцията, като отчита най-ниския брой за последните 4 години търсещи убежище, настанени в приемния бежански център. 

За първи път сирийци са поискали да се възползват от механизма за доброволно връщане в страната си, съобщиха от вътрешното министерство. 

Предприетите от правителството мерки за управление на миграционните потоци вече дават положителен ефект, като рязко намаляха пристигащите незаконни мигранти и силно се увеличиха връщанията в страните им по произход, заяви вътрешният министър Константинос Йоану.

305 души се намират в момента в приемния бежански център "Пурнара" до Никозия. През миналата година настанените в него са били 1500, а при най-големите миграционни потоци преди три години са достигнали 3000 души. 

В същото време само през април над 1000 незаконно пребиваващи са депортирани, което е два пъти повече отколкото през април миналата година.

През последния месец в Кипър са пристигнали само 75 сирийци. Това е резултат от влязлото в сила в средата на април решение на правителството да спре разглеждането на молбите за предоставяне на убежище на мигранти от Сирия, казаха от министерството.

Заради въведените ограничения 10 сирийци са поискали да напуснат доброволно острова. На 29 техни сънародници е отнет статутът на допълнителна защита. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна