Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата писателка Йоанна Елми представи България на литературен форум в Лондон

Снимка: Боряна Пандова

Йоанна Елми представи България на наскоро провелия се литературен форум в Лондон. Тя е родена през 1995 г., пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България.

В Лондон Йоанна Елми участва в панела „Конфликт и промяна“, който е част от Фестивала на европейските писатели.

„Той се провежда за втора поредна година в Лондон и се организира от няколко европейски институции - Британската библиотека, Делегацията на Европейския съюз, Обединеното кралство, Европейския парламент и др. По време на фестивала бяха представени писатели от около 28 държави в Европа. За британците този фестивал има съвсем друг контекст, на опит да се запази европейската култура след Брекзит и да се акцентира на това, че все пак Лондон и Великобритания остават част от Европа“, каза пред Радио София Йоанна Елми.

Тя добави, че акцентът са били разговорите за промени и как светът, в който живеем не е този, в който се израснали.

„България беше на сцена заедно с Украйна и Италия“, добави младата писателка.

През 2018/2019 г. Йоанна Елми печели националната стипендия „С усилия към звездите“, към фондация „Културни перспективи“, в рамките на която поставя пиесата „Нарцис и Ехо“. Родена е в София, но днес живее между България и САЩ.

„Отиваме съвсем извън европейските граници. Италианката, с която бяхме заедно на сцената, е родом от Сомалия. Германката, която участваше, е родена в Москва. Това, което аз казах е, че все повече ставаме свидетели на неспособността на националните граници да ни опишат изцяло и да определят нашата идентичност и култура. Европа е това, което сме“, сподели Йоанна Елми.

По повод 24 май, тя призова да говорим на български, където и по света да се намираме, да обичаме и да познаваме езика си.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени