Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния обявява руски дипломат за persona non grata

Снимка: Ройтерс

Румъния обяви за персона нон грата дипломат от посолството на Руската федерация в Букурещ заради шпионаж. 

Това съобщава Радио Румъния като припомня, че снощи беше арестуван румънец. Той е обвинен, че от 2022 г. е наблюдавал военни обекти на Румъния и НАТО, като е правил снимки и ги изпращал на дипломати от руското посолство. 

Според разпространената информация арестуваният за държавна измяна румънски гражданин е наблюдавал още през 2022 г. военни обекти в близост до община Тулча, намираща се недалеч от границата с Украйна.

Според Радио Румъния той е събирал информация за бойната техника и движение в граничната зона с Украйна. Данните са изпращани на дипломати от посолството на Руската федерация в Букурещ.

Мъжът е заснел и военен конвой, движещ се към Украйна, съобщават разследващи. След специализирана операция по залавянето му са извършени обиски в различни жилища. Оттам са иззети доказателства, информира още Радио Румъния.

Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен предварителен арест на заподозрения.

В румънското външно министерство е бил привикан днес и.д. ръководителят на руското посолство в Букурещ, на когото е било съобщено решението на румънските власти за обявения за персона нон грата дипломат.

На територията на съседната на Украйна Румъния имаше няколко случая на паднали части от руски дронове, след като руските сили засилиха офанзивата си срещу украински пристанища, разположени на Дунав. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна