Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина обсъжда мерки за намаляване на цените на стоките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент обсъжда мерки за намаляване цените на стоките.

Премиерът Кириакос Мицотакис очаква европейско решение за регулиране на пазара. Опозицията настоява за премахване на данъците върху стоки от първа необходимост.

Проблемът с високите цени на стоките не е само в Гърция, подчерта в речта си премиерът Мицотакис.

Той обясни причината, поради която е изпратил искане до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за регулиране на цените на европейския пазар.

"Не е допустимо същата стока да се продава с голяма амплитуда на цената в Париж, Атина, Амстердам или София. Това е тактика за незаконна печалба, която не се свързва само с различните цени на транспорта. За това се налага европейски отговор на тази практика".

От опозицията реагираха, че след три години на много високи цени и то дни преди евроизборите правителството е поискало европейска помощ.

От "Сириза" представиха свои план с мерки за намаляване на цените, като настояват за премахване на част от акцизите върху горивата и данъците върху стоките от първа необходимост.

Социалистите поискаха рязко увеличаване на заплатите с над 10%,а лидерът Андрулакис нарече премиерът Мицотакис "слаб", защото не може да овладее кризата с цените.

Комунистите са категорични, че гърците нямат доверие на правителството. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени