Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Шенген ще могат да връщат за до 3 години граничния контрол по своя преценка

Снимка: pixabay

Страните членки ще трябва да преценят дали при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност да възобновяват проверките по границите си, или да приложат други средства. Връщането на контрола може да трае до три години. 

Това е една от мерките в одобрените днес от държавите от общността промени в правилата за Шенгенското пространство. Промените засягат случаите на извънредна обстановка и мерките срещу злоупотребите с мигранти. 

При връщането на граничния контрол продължителността на такава временна мярка няма да може да надвишава две години. Предвижда се и възможност за удължаването на този срок до два пъти по 6 месеца. 

Страните членки ще могат да приемат общоевропейски мерки за ограничаване на достъпа на чужденци до Съюза при мащабна извънредна заплаха за общественото здраве. Съветът ще може да одобрява общи временни ограничения за пътуване през външните граници на ЕС, да налага изисквания за медицински изследвания, както и за карантина.

Държавите от ЕС ще могат също така да ограничат броя на граничните контролно-пропускателните пунктове или да намалят работното им време като мярка срещу използването на мигрантите за оказване на натиск срещу европейските страни.

Страните от ЕС, задържали чужденец без право на престой, ще могат да го връщат направо на страната членка, откъдето е пристигнал. Задържането трябва да се извърши въз основа на двустранна спогодба за сътрудничество. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна